Ga naar de hoofdinhoud

Jobstudent en werkstudent: wat is het verschil?

Eerst dit: er bestaat geen officiële, wettelijke definitie van ‘jobstudent’ of ‘werkstudent’. Daardoor kunnen we de verwarring tussen deze twee begrippen helaas niet definitief ophelderen. Wel kunnen we je een overzicht geven hoe de begrippen doorgaans worden gebruikt.

Het begrip ‘jobstudent’ wordt meestal gebruikt voor studenten die hun 600 uur gebruiken en die dus verminderde sociale bijdragen betalen (ook op deze website gebruiken wij ‘jobstudent’ in deze betekenis).

‘Werkstudent’ wordt in meer dan één betekenis gebruikt.

  • De meest gebruikte betekenis is: een student die de normale socialezekerheidsbijdragen betaalt op zijn job. Je betaalt die normale bijdragen bijvoorbeeld als je geen studentenovereenkomst kunt afsluiten of als je 600 uur op zijn.
  • Hogescholen en universiteiten verwijzen met ‘werkstudent’ naar studenten die werken en leren combineren. Ze hebben specifieke studiefaciliteiten voor zulke studenten.
    Als je je in deze beschrijving herkent, dan is de kans groot dat je hoofdstatuut niet meer ‘student’ is, zodat je geen studentenovereenkomst meer kunt afsluiten. Je kunt dan niet meer werken tegen verminderde sociale bijdragen.

Het verschil tussen jobstudent en werkstudent zoals het in deze tekst wordt beschreven, is typisch voor het Nederlands. In het Frans liggen de zaken iets anders.