Naar de inhoud van deze pagina

Chat met een medewerker

Op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur

Hiervoor moet je wel eerst de cookies accepteren!

Contacteer ons

Naar contactformulier

Je loon

Het brutoloon is het loon dat je werkgever je moet betalen. Van dit bedrag gaan er sociale bijdragen en belastingen (bedrijfsvoorheffing) af. Het bedrag dat overblijft, ontvang je op je bankrekening. Dat is je nettoloon.

Als je aan de slag gaat met een studentenovereenkomst en je werkt niet meer dan de uren voorzien in je urenpakket, dan gaat er alleen een solidariteitsbijdrage af van je brutoloon. Die bijdrage is een stuk lager dan de normale sociale bijdragen.

Als je alleen de solidariteitsbijdrage betaalt, hoef je in de meeste gevallen ook geen belastingen te betalen. Je moet wel een aangifte indienen.

Meer info

Dat hangt af van de sector waarin je gaat werken. Binnen een sector (paritair comité) kunnen er collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) worden afgesloten waarin het (minimum)loon wordt afgesproken. Je vindt het nummer van je paritair comité in je studentenovereenkomst.

Als er binnen de sector geen overeenkomsten werden afgesloten, wordt je loon bepaald op basis van het gewaarborgde gemiddelde minimummaandinkomen.

Meer info

Als je aan de slag gaat met een studentenovereenkomst en je werkt niet meer dan voorzien in je urenpakket, dan moet je aan de sociale zekerheid alleen een solidariteitsbijdrage betalen. Die is een stuk lager dan de normale sociale bijdragen.

De solidariteitsbijdrage bedraagt 2,71% van je brutoloon. Ook je werkgever moet een solidariteitsbijdrage betalen, gelijk aan 5,42% van je brutoloon.

Bij een gewone job betaal je over het algemeen 13,07% sociale bijdragen. Dat is een algemeen percentage, want er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat je minder moet betalen. Een paar voorbeelden:

  • Je leeftijd: tot 31 december van het jaar waarin je 18 wordt, moet je minder bijdragen betalen.
  • Je loon: als je weinig verdient, heb je recht op de werkbonus. Dat is een vermindering van sociale bijdragen die ervoor zorgt dat je netto meer overhoudt zonder dat je brutoloon stijgt.

Meer info

De regeling voor verminderde sociale bijdragen op studentenwerk is een uitzondering die in de wet is voorzien. Je kleurt dus niet buiten de lijntjes.

Nog niet overtuigd? Lees het gerust zelf na in het Koninklijk Besluit (KB).

Meer info

KB van 23 december 1996 over de solidariteitsbijdrage die jobstudenten moeten betalen op de website van het Belgisch Staatsblad (Nieuw venster)

Je voordelen

Vakantie en vakantiegeld zijn alleen voor werknemers die de normale sociale bijdragen betalen. Tijdens de eerste 600 uur van je studentenjob betaal je minder sociale bijdragen (‘solidariteitsbijdrage’). Daardoor heb je geen recht op vakantie en vakantiegeld.

Bij de federale overheid

Voor sommige diensten in de openbare sector is er een andere regeling. Meer info over de Stages en studentenjobs bij de federale overheid op website van de FOD BOSA (Nieuw venster)

Je kan recht hebben op wettelijke feestdagen (Kerstmis, Pasen, nationale feestdag, enz.). Er zijn twee mogelijkheden: de feestdag valt tijdens of na je job.

Tijdens je job

Valt de feestdag tijdens je contract? Dan moet je werkgever je het loon voor die dag betalen.

Na je job

Valt de feestdag na afloop van je contract? Dan kan het zijn dat je toch nog recht hebt op de uitbetaling van je loon. Dat hangt af van hoe lang je gewerkt hebt:

  • Heb je minder dan 15 dagen gewerkt? Dan hoeft je werkgever de feestdag niet te betalen.
  • Heb je 15 dagen tot een maand zonder onderbreking gewerkt? Dan moet je werkgever je loon betalen voor één feestdag die valt tijdens de 14 dagen na het einde van je contract of tewerkstellingsperiode.
  • Heb je meer dan een maand zonder onderbreking gewerkt? Dan moet je werkgever je loon betalen voor de feestdagen die vallen tijdens de 30 dagen na het einde van je contract of tewerkstellingsperiode.

Bij de federale overheid

Voor sommige diensten in de openbare sector is er een andere regeling. Meer info over de Stages en studentenjobs bij de federale overheid op website van de FOD BOSA (Nieuw venster)

In principe moet je als student dezelfde voordelen krijgen als een gewone werknemer. Maar een werkgever kan ervoor kiezen om alleen maaltijdcheques te geven aan een bepaalde categorie van werknemers. Het is dus best mogelijk dat werknemers die (nog) maar kort in dienst zijn geen maaltijdcheques ontvangen.

Vraag het na bij je werkgever!

Dat hangt ervan af.

Een werkgever kan:

  • aan zijn werknemers een kilometervergoeding betalen voor het woon-werkverkeer;
  • aan zijn werknemers een kilometervergoeding betalen voor de beroepsverplaatsingen die ze met hun privéwagen afleggen;
  • tussenkomen in de kosten van verplaatsingen met het openbaar vervoer van zijn werknemers.

De afspraken hierover staan in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Vraag het na bij je werkgever!

In principe moet je als student dezelfde voordelen krijgen als een gewone werknemer.

Je moet geen sociale bijdragen betalen:

  • op een kilometervergoeding tot 0,4265 euro/km (bedrag van toepassing vanaf 01/04/2024 tot en met 30/06/2024) voor verplaatsingen met je eigen wagen;
  • op de terugbetaling van je kosten als je het openbaar vervoer neemt.

Twijfel je of je in jouw situatie recht hebt op een vergoeding? Neem contact op met de regionale directies Toezicht op de Sociale Wetten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg via info.tsw@werk.belgie.be.

Meer info

Tussenkomst van de werkgever in de verplaatsingskosten woon-werkverkeer op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (Nieuw venster)

Waarschijnlijk niet. Of je een eindejaarspremie (‘13de maand’) krijgt van je werkgever, hangt af van wat er in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of je contract staat.

Meestal moet je minstens een tijdje (bijvoorbeeld: zes maanden) voor je werkgever gewerkt hebben voor je een eindejaarspremie krijgt. Als jobstudent werk je er meestal niet lang genoeg.

Krijg je toch een premie? Lucky you! Vergeet niet dat van deze premie de solidariteitsbijdrage wordt afgehouden net zoals van je loon.