Naar de inhoud van deze pagina

Chat met een medewerker

Op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur

Hiervoor moet je wel eerst de cookies accepteren!

Contacteer ons

Naar contactformulier

Wat is een studentenjob?

Een studentenjob is een vorm van werken waarbij je als student beschermd bent door een specifiek type contract: de overeenkomst voor tewerkstelling van studenten. Deze overeenkomst heeft een beperkte duurtijd.

Jobstudent

Je mag als jobstudent werken tegen verminderde sociale bijdragen (je ontvangt een urenpakket van de overheid) als je:

  • student bent;
  • oud genoeg bent;
  • niet werkt wanneer je een opleiding volgt of aan andere schoolactiviteiten moet deelnemen.

Ben jij student?

Voor de berekening van de sociale bijdragen ben je student als:

  • je een erkende studierichting in het middelbaar, hoger of universitair onderwijs volgt;
  • studeren je hoofdactiviteit is en een eventuele job daar duidelijk aan ondergeschikt is. Bijvoorbeeld: een werknemer die er na zijn werkuren nog een bachelor bij doet, is geen student.

Je bent geen student meer als:

  • je bij een werkgever een contract hebt van 12 maanden of meer. Na deze 12 maanden kan je geen studentenjob meer doen bij die werkgever. Jij en je werkgever betalen vanaf dan de gewone sociale bijdragen. Bij een andere werkgever kan je wel nog aan de slag als jobstudent.
  • je avondschool of een andere vorm van onderwijs met beperkt leerplan volgt.

Het is niet altijd zo makkelijk om uit te maken of je hoofdactiviteit studeren is. Twijfel je over jouw situatie? Neem dan contact op met de regionale directies Toezicht op de Sociale Wetten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg via info.tsw@werk.belgie.be.

Ben je oud genoeg?

Je kan als jobstudent aan de slag zodra je:

  • 15 jaar oud bent én de eerste graad van het middelbaar onderwijs hebt doorlopen;
  • 16 jaar oud bent.

Ga je deeltijds naar school?

Als je deeltijds naar school gaat, kan je alleen als jobstudent werken als je:

  • een studentenovereenkomst sluit met een andere werkgever dan die waarbij je je praktische opleiding volgt op de werkplek;
  • een studentenovereenkomst sluit met de werkgever, waarbij je stage loopt, voor de zomermaanden die buiten de stageovereenkomst vallen;
  • een studentenjob hebt die buiten de uren van je theoretische of praktische opleiding valt;
  • geen werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering ontvangt.

Meer info

Overeenkomst voor tewerkstelling van studenten op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (Nieuw venster)

Er bestaat geen officiële, wettelijke definitie van ‘jobstudent’ of ‘werkstudent’. Daardoor kunnen we de verwarring tussen deze twee begrippen helaas niet definitief ophelderen.

Doorgaans bedoelt men met ‘jobstudent’ een student die zijn urenpakket gebruikt en die dus verminderde sociale bijdragen betaalt (ook op deze website gebruiken wij ‘jobstudent’ in deze betekenis).

Werkstudent’ wordt in meer dan één betekenis gebruikt:

  • Meestal gaat het om een student die de normale sociale bijdragen betaalt op zijn job. Je betaalt die normale bijdragen bijvoorbeeld als je geen studentenovereenkomst kan afsluiten of als je urenpakket op is.
  • Hogescholen en universiteiten verwijzen met ‘werkstudent’ naar studenten die werken en leren combineren. Ze hebben specifieke studiefaciliteiten voor zulke studenten. Als je je in deze beschrijving herkent, dan is de kans groot dat je hoofdstatuut niet meer ‘student’ is. Je kan dan geen studentenovereenkomst meer sluiten en werken tegen verminderde sociale bijdragen.

Het verschil tussen jobstudent en werkstudent zoals het in deze tekst wordt beschreven, is typisch voor het Nederlands. In het Frans liggen de zaken iets anders.

Meer info

Nee, werken als jobstudent kan het hele jaar door. Jij kiest wanneer je werkt en hoe lang.

Wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je:

  • binnen je urenpakket blijft;
  • op post bent voor lessen of andere schoolactiviteiten; op die momenten mag je niet werken als jobstudent.

Meer info

Ja, dat mag. Je kan bij één werkgever blijven of gaan jobhoppen. Het maakt niets uit, als je maar binnen je urenpakket blijft.

Zorg er wel voor dat je altijd een overeenkomst hebt met je werkgever.

Meer info

Ja, je kan bij je terugkeer naar België nog werken als jobstudent. De voorwaarde is wel dat studeren dan nog steeds je hoofdactiviteit is.

Je vindt een schat aan informatie op de websites van de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten: voor Vlaanderen is dat de VDAB-website (Nieuw venster), voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de Actiris-website (Nieuw venster), voor Wallonië de Forem-website (in het Frans) (Nieuw venster) en voor de Oostkantons de Arbeitsamt-website (In het Duits) (Nieuw venster).

  • Zoek in de jobdatabank van je arbeidsbemiddelingsdienst en van jobsites.
  • Deel je cv met werkgevers via de cv-databank van je arbeidsbemiddelingsdienst of van jobsites.
  • Bewaar je zoekopdrachten zodat je automatisch vacatures op maat ontvangt in je mailbox.
  • Schrijf je in bij een uitzendkantoor.
  • Schakel familie, vrienden, kennissen en buren in.

Zoek je een studentenjob in de Oostkantons? Een lijst met de beschikbare studentenjobs vind je op de Jugendinfo-website (in het Duits) (Nieuw venster).

Veel succes met je zoektocht!

Je studentencontract

Ja, je moet een schriftelijke overeenkomst van bepaalde duur sluiten met je werkgever. Die overeenkomst moeten jij en je werkgever ondertekenen. Je moet van de overeenkomst een kopie ontvangen.

Een studentenovereenkomst is erg belangrijk: ze geeft je zekerheid over je rechten en plichten.

Je kan een studentenovereenkomst sluiten voor maximaal 1 jaar. Als je langer dan één jaar bij een werkgever hebt gewerkt, wordt je overeenkomst als een gewone arbeidsovereenkomst beschouwd. Je kan nadien met die werkgever ook geen nieuwe studentenovereenkomst meer sluiten.

De overeenkomst moet een hele reeks gegevens vermelden.

Meer info

De overeenkomst moet onder andere de volgende gegevens vermelden:

  • je identiteit;
  • een korte functiebeschrijving;
  • de begin- en einddatum van de job;
  • de arbeidsduur per dag en per week;
  • het loon (of de berekeningsbasis en -wijze).
  • ...

Meer info

Overeenkomst voor tewerkstelling van studenten op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (Nieuw venster)

Ja, dat kan je. De eerste drie dagen worden als proeftijd beschouwd. Tijdens die proeftijd mag je de overeenkomst beëindigen zonder opzeggingstermijn.

Als je na je proefperiode de overeenkomst wil verbreken moet je wel een opzeggingstermijn respecteren:

  • Is de duur van de overeenkomst een maand of minder, dan bedraagt de opzeggingstermijn 1 dag.
  • Sloot je een overeenkomst van meer dan een maand, dan bedraagt de opzeggingstermijn 3 dagen.

De opzegging gaat in op de maandag die volgt op de week waarin je laat weten aan je werkgever dat je de overeenkomst verbreekt.

Meer info

Overeenkomst voor tewerkstelling van studenten op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (Nieuw venster).

Ja, dat kan hij. De eerste drie dagen worden als proeftijd beschouwd. Tijdens die proeftijd mag je werkgever de overeenkomst beëindigen zonder opzeggingstermijn.

Als je werkgever na de proefperiode de overeenkomst wil verbreken, moet hij wel een opzeggingstermijn respecteren:

  • Is de duur van de overeenkomst een maand of minder, dan bedraagt de opzeggingstermijn 3 dagen.
  • Sloot je een overeenkomst van meer dan een maand, dan is de opzeggingstermijn 7 dagen.

De opzegging gaat in op de maandag die volgt op de week waarin je werkgever je laat weten dat hij de overeenkomst verbreekt.

Meer info

Overeenkomst voor tewerkstelling van studenten op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (Nieuw venster)

De eerste drie werkdagen worden als proeftijd beschouwd. Je kan je contract gedurende die termijn beëindigen zonder opzegging of vergoeding. Je werkgever kan dat ook. Die regeling geldt ook als ze niet is vermeld in je contract.

Meer info

De proefperiode op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (Nieuw venster)

Proficiat! Er zijn wel een aantal elementen waarmee je rekening moet houden. Het is niet de bedoeling dat een werkgever je een vakantiejob laat doen die dienst doet als ‘goedkope proefperiode’.

Als er een duidelijk verschil is tussen je studentenjob en je job nadien als gewone werknemer, is er uiteraard geen probleem. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een volledig andere functie uitvoert of als je pas een tijd na je vakantiejob als gewone werknemer begint te werken bij die werkgever.

Zit je in deze situatie en weet je niet of er voldoende onderscheid is? Neem dan contact op met het Contactcenter van het Toezicht op de Sociale Wetten via info.tsw@werk.belgie.be.

Een vakbond verdedigt de belangen van werknemers tegenover hun werkgever. Denk je dat je werkgever je rechten niet respecteert? Dan kan je aankloppen bij een vakbond.

In België zijn er drie vakbonden. In alfabetische volgorde zijn dat:

Wil je beroep doen op een vakbond, dan moet je lid worden. Je bent vrij om je vakbond te kiezen. Als jobstudent is je lidmaatschap in de meeste gevallen gratis. Check de voorwaarden op de websites van de verschillende vakbonden.