Chat met een medewerker
Op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur
Contacteer ons
- Tel : 02 509 59 59
Ik studeer binnenkort af. Mag ik nog een studentenjob doen?
In principe niet, een studentenjob is voorbehouden voor studenten! Maar ... er is één uitzondering. Als je afstudeert in juni, kan je nog een studentenjob doen in de zomervakantie. Dat mag tot 30 september van datzelfde jaar.
Je bent afgestudeerd
Als je niet direct een job in het vooruitzicht hebt, is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk inschrijft als werkzoekende bij de VDAB (als je in Vlaanderen woont), bij Actiris (als je in Brussel woont), bij Forem (als je in Wallonië woont) of bij het Arbeitsamt (als je in de Oostkantons woont).
Pas bij je inschrijving begint de ‘beroepsinschakelingstijd’ te lopen. Dat is de periode van 12 maanden die je moet overbruggen voor je een werkloosheidsuitkering krijgt. Hoe langer je wacht met je inschrijving, hoe langer je dus moet wachten op een eventuele uitkering.
Meer info
- Je inschrijven als werkzoekende op de website van de VDAB (Nieuw venster)
- Je inschrijven als werkzoekende op de website van Actiris (Nieuw venster)
- Je inschrijven als werkzoekende op de website van Forem (in het Frans) (Nieuw venster)
- Je inschrijven als werkzoekende op de website van het Arbeitsamt (In het Duits) (Nieuw venster)
Je komt pas in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering (‘inschakelingsuitkering’) als je beroepsinschakelingstijd voorbij is. Die duurt 12 maanden en begint te lopen zodra je je inschrijft bij de VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussel), Forem (Wallonië) of het Arbeitsamt (de Oostkantons). Studentenjobs die je uitvoert in de maanden augustus en september na het einde van je studies, tellen mee voor die beroepsinschakelingstijd.
Na afloop van de beroepsinschakelingstijd schrijf je je in bij een uitbetalingsinstelling: een vakbond of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. Zij zullen de uitkering voor jou aanvragen bij de RVA.
Meer info
- Je inschrijven als werkzoekende op de website van de VDAB (Nieuw venster)
- Je inschrijven als werkzoekende op de website van Actiris (Nieuw venster)
- Je inschrijven als werkzoekende op de website van Forem (in het Frans) (Nieuw venster)
- Je inschrijven als werkzoekende op de website van de Arbeitsamt (in het Duits) (Nieuw venster)
- Uitbetalingsinstellingen (vakbonden en Hulpkas) op de website van de RVA (Nieuw venster)
Een goede plek om je zoektocht naar een baan te beginnen, is de arbeidsbemiddelingsdienst van de regio waar jij woont.
Voor Vlaanderen is dat de VDAB, voor Brussel Actiris voor Wallonië Forem en voor de Oostkantons het Arbeitsamt.
Naast vacatures bieden deze diensten ook begeleiding en opleiding aan, zodat je beter gewapend op de arbeidsmarkt komt. Op hun websites vind je veel praktische tips.
Je kan ook een job zoeken via:
- websites van bedrijven en organisaties die je interesseren;
- je eigen netwerk (familie, vrienden, kennissen);
- sociale media;
- jobbeurzen;
- uitzendkantoren;
- selectiekantoren.
Meer info
Je hebt een vacature gespot die je leuk lijkt en waarvoor je in aanmerking denkt te komen. Tijd om in actie te komen. Lees de tips en advies over solliciteren op de websites van de arbeidsbemiddelingsdiensten.
Meer info
Als werknemer heb je alleen recht op vakantiedagen als je het jaar voordien hebt gewerkt. Voor een jaar werken krijg je vier weken vakantie, voor een half jaar twee weken, enzovoort. Kortom, vakantie moet je verdienen.
Als je pas bent afgestudeerd, heb je niet de kans om een volledige vakantie op te bouwen. Daarom bestaat er een systeem van ‘jeugdvakantie’. Om recht te hebben op die vakantie moet je tijdens je afstudeerjaar minstens 1 maand gewerkt hebben. Het jaar nadien kan je met die jeugdvakantie je onvolledige aantal betaalde vakantiedagen aanvullen tot een periode van vier weken. Je krijgt voor die dagen een uitkering die 65% bedraagt van je loon. De uitkering is begrensd tot een bepaald niveau.
Heb jij recht op jeugdvakantie? Lees de voorwaarden voor jeugdvakantie op de website van de RVA (Nieuw venster). Je vraagt daar ook je jeugdvakantie aan.
Meer info
Jeugdvakantie op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (Nieuw venster)
Zodra je 25 bent, moet je jezelf aansluiten bij een ziekenfonds. Vanaf die leeftijd ben je niet meer gedekt via de ziekenfondsaansluiting van je ouders.
Ben je nog geen 25, dan zijn er verschillende mogelijkheden:
- Studeer je nog? Je hoeft niets te doen. Je blijft gewoon ‘persoon ten laste’ van je ouders. Je medische zorgen zijn gedekt via hun aansluiting bij een ziekenfonds.
- Werk je als jobstudent? Je hoeft niets te doen zolang je inkomsten en het aantal uren dat je werkt binnen bepaalde grenzen blijven.
- Werk je als loontrekkende en betaalt je werkgever sociale lasten voor jou? Sluit je aan bij een ziekenfonds naar keuze als je brutoloon boven een bepaald plafond komt. Elk ziekenfonds heeft hiervoor specifieke voorwaarden. Informeer je dus voor je een keuze maakt.
- Ontvang je een werkloosheidsuitkering? Sluit jezelf aan bij een ziekenfonds naar keuze.
Waarom heb je een ziekenfonds nodig?
Ziekenfondsen of ‘mutualiteiten’ zorgen in België voor de betaling van:
- tegemoetkomingen in medische kosten
- moederschapsuitkeringen
- uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid of invaliditeit
Welk ziekenfonds kies je?
Je kan kiezen uit verschillende mutualiteiten. Je vindt een overzicht van de ziekenfondsen op de website van het RIZIV (Nieuw venster).
Ziekenfondsen zijn privéorganisaties. Doe je liever een beroep op een overheidsorganisatie, dan kan je je aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Nieuw venster) (HZIV).
Na verloop van tijd vergeet je heel wat details over je carrière. Want de kans is groot dat je in de volgende jaren meer dan één job zal uitproberen. En misschien ga je niet alleen als werknemer aan de slag, maar ook als zelfstandige of als ambtenaar.
Het is belangrijk om een overzicht te hebben van wanneer je waar precies hebt gewerkt. Bijvoorbeeld om je cv te maken. Of om je nieuwe werkgever te bewijzen dat je al heel wat jaren nuttige ervaring hebt. Of om aan te tonen dat je voldoende hebt gewerkt om in aanmerking te komen voor tijdskrediet.
Eén adres: mycareer.be. Dit is een onlinedienst van de federale overheid waar je al je jobs terugvindt. Je ziet er niet alleen wanneer je waar hebt gewerkt, maar zelfs hoeveel je telkens hebt verdiend. De gegevens worden automatisch aangevuld vanuit de databanken van de Belgische sociale zekerheid. Dat maakt van mycareer.be de meest betrouwbare geheugensteun die je je kan indenken!
Aanmelden doe je via CSAM. Dit is een beveiligd systeem van toegangsbeheer. Er zijn verschillende manieren om je aan te melden.